Ulasan AcerPure Cool: Kipas 2-dalam-1 Yang Membersih Dan Menyejuk Udara Di Rumah

Bila kita terdengar jenama Acer, kita mesti akan bayangkan sebuah laptop. Namun Acer telah melebarkan sayap mereka dengan memperkenalkan beberapa produk pembersih dan penyejuk udara di bawah jenama AcerPure.

AcerPure telah diperkenalkan pada tahun lepas dan mula dijual di Malaysia pada tahun ini. Kami diberi kesempatan untuk menggunakan AcerPure Cool selama beberapa minggu dan ini ulasan jujur kami mengenai produk baharu ini.

Spesifikasi

Dimensi336 x 336 x 580mm
Berat7.3 kg
Kuasa Terkadar80W
Liputan Bilik33m2
Jarak Alir Udara16m (mod turbo)
Mod AyunAtas dan bawah (90°) / Kiri dan Kanan (80°)

Reka Bentuk

AcerPure Cool mempunyai reka bentuk tiub dengan unit kipas diletakkan pada bahagian atas. Ia sebenarnya menggabungkan 2 fungsi yang berbeza; pembersih dan penyejuk udara dalam satu unit.

Rekaan pada bahagian bawah mempunyai lubang kecil yang mana menempatkan pembersih udara dengan panel bawah boleh dibuka untuk menggantikan penapis HEPA.

Bahagian atasnya pula mempunyai kipas dengan ukuran 11-inci diameter. Terdapat panel kawalan sesentuh pada bahagian tengah untuk membersih udara dan menggerakkan kipas dengan beberapa tahap kelajuan.

Seterusnya bahagian sisi kipas ini mempunyai lekuk untuk memudahkan kipas ini diangkat kerana kipas ini sebenarnya agak berat untuk dialihkan (7.3KG). Panel di bahagian tengah juga mempunyai lampu bewarna hijau, oren dan merah sebagai penanda untuk tahap kebersihan udara.

AcerPure Cool ini berfungsi dengan menapis udara yang disedut dari sisi dan menghembuskan udara bersih keatas dan disebarkan melalui kipas. Namun begitu, salah satu fungsi ini masih boleh digunakan tanpa perlu membukanya serentak.

Prestasi dan Pengalaman Penggunaan

Kipas

Seterusnya, kita beralih pula kepada pengalaman penggunaan. Perkara penting bagi sesebuah kipas semestinya kelajuan kipas tersebut. Acer Pure Cool ini mempunyai 3 tahap kelajuan dan secara jujurnya, memang kipas ini boleh menghasilkan angin yang kuat dan mencukupi untuk menggantikan kipas siling.

Menurut spesifikasi dari Acer, kipas ini mampu mengalirkan udara sejauh 16m dengan mod turbo. Sejujurnya, angin yang dihasilkan pada tahap kelajuan 1 pun sudah kuat untuk bilik seluas 30m per segi.

Namun begitu, bunyi yang dihasilkan pada tahap 3 sebenarnya agak kuat. Bunyi bising ini boleh disenyapkan melalui mod ‘tidur’ yang mampu mengurangkan gangguan terutamanya ketika waktu tidur.

Pembersih Udara

Bagi fungsi pembersih udara pula, kipas ini dilengkapi dengan penapis HEPA 3-dalam-1 yang mampu menapis habuk, bau dan bakteria dalam satu masa. Ia dikatakan mampu menapis sehingga 99.97% partikel bersaiz sekecil 0.3 mikron.

Monitor kebersihan udara juga turut dipamerkan dalam masa sebenar melalui indikasi lampu bagi menandakan tahap kebersihan bilik. Bagi kami, fungsi ini berguna untuk memberitahu kita akan kebersihan udara dalam bilik.

Setakat penggunaan kami, pembersih udara ini dapat menyegarkan udara di dalam bilik dengan baik. Kualiti udara di dalam bilik bertambah baik untuk bilik tidur kecil sebesar 30m per segi. Namun begitu, jika diletakkan di ruang tamu yang besar, ia mengambil sedikit masa untuk membersihkan udara.

Pergerakan Kipas

Salah satu fungsi lain yang berguna adalah kemampuan kipas ini untuk pusing dari arah kiri dan kanan (90°) serta atas dan bawah (80°). Fungsi ini sememangnya berguna kerana udara dapat dialirkan ke seluruh bilik menjadikan bilik lebih dingin.

Jika bilik anda dilengkapi pendingin hawa, fungsi ini amat membantu dalam mempercepat proses penyejukan bilik. kendatipun begitu, kipas ini tidak dapat digerakkan ke arah tertentu secara manual kerana dikuatiri boleh merosakkan motor pada kipas tersebut.

Panel Kawalan Sesentuh

Kipas AcerPure Cool 2-dalam-1 ini sangat mudah untuk dikendalikan. Terdapat sistem kawalan sesentuh yang membolehkan anda untuk mengawal kelajuan kipas, pembersih udara, pergerakan kipas, fungsi kunci, mod pemasa, kawalan jauh dan lain-lain.

Bagi kami, ia sangat mudah digunakan kerana menggunapakai simbol yang mudah untuk difahami. Salah satu kekurangannya, ia juga tidak mempunyai sebarang sambungan WiFi dan aplikasi telefon pintar seperti pembersih udara lain yang berada kebanyakan pasaran sekarang.

Fungsi lain seperti kunci, alat kawalan jauh dan mod pemasa juga turut disediakan. Memandangkan kipas ini tiada sambungan WiFi dan telefon pintar, kami kerap menggunakan alat kawalan jauh untuk mengawal AcerPure Cool.

Mungkin untuk model selepas ini Acer boleh letakkan fungsi WiFi yang kami rasa amat berguna untuk peranti zaman sekarang.

Penyelenggaraan

Terdapat dua tempat yang boleh dibuka untuk proses penyelenggaraan. Pertama, bahagian kipas yang boleh dibuka dengan pemutar skru philip. Kedua, bahagian penapis (bawah kipas) yang boleh dibuka dengan hanya memulas penutup ke arah nyahkunci.

Bagi kami, proses untuk buka kipas dan penapis bagi tujuan pembersihan dan gantian penapis sangat mudah dah tidak perlu guna banyak alatan pun. Penapis HEPA juga boleh didapati di kedai dalam talian dan boleh digunakan sehingga setahun menurut Acer.

Kesimpulan

Secara keseluruhannya, AcerPure Cool 2-dalam-1 ini sememangnya sebuah kipas 2-dalam-1 yang agak baik dari segi prestasi kipas dan praktikaliti namun masih memerlukan sedikit penambahbaikan.

Berikut kami nyatakan kebaikan dan kekurangan AcerPure Cool 2-dalam-1 ini:

KelebihanKekurangan
Angin yang dihasilkan kuat dengan bunyi kipas perlahanUnit terlalu besar dan berat
Panel kawalan sesentuh dan alat kawalan jauh yang mudah digunakanTiada sambungan aplikasi dan WiFi
Menggunakan penapis HEPA 3-dalam-1 yang mudah didapati

Adakah AcerPure Cool berbaloi untuk dibeli? Bagi kami, ya jika anda sedang mencari kipas dan pembersih udara 2-dalam-1. Keistimewaan AcerPure Cool 2-dalam-1 ini terletak pada kipas dan penapis yang membolehkan udara bersih disebarkan di setiap bahagian bilik.

AcerPure Cool 2-dalam-1 ditawarkan dalam harga RM1,099 sepanjang tempoh promosi (harga sebenar: RM1,299) dan dijual di kedai fizikal Acer serta kedai dalam talian Shopee dan Lazada.

Jika anda berminat, boleh dapatkannya di sini:

Apa korang rasa?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mengenai Penulis

Zafrul Aiman
Zafrul Aiman
Meminati gajet terutamanya telefon pintar sejak bayi lagi. Lebih cenderung kepada jenama buah kerana sudah terperangkap dalam ekosistemnya. Melarikan Tech Lagi sejak 2017.

Artikel Selanjutnya

Artikel Berkaitan